Bőrbarát ékszer a mi szenvedélyünk

Úgy gondoljuk, hogy nem teljesen helyes az a gondolat, miszerint a „szépségért meg kell szenvedni”.

„Miért kellene az egészségét kockáztatnia a szépség kedvéért? Fontosnak tartjuk, hogy mindenki képes legyen a gyönyörű ékszerek viselésére anélkül, hogy aggódnia kellene például a fémallergiától. Ékszereink ezért mindig egyszerre gyönyörűek és egészségesek.”

A fentiek Karl Blomdahl, a Blomdahl Medical alapítójának szavai. A svéd vállalkozás bőrbarát ékszereket, orvosi fül- és orrlyukasztó készülékeket tervez és gyárt.

Gyönyörű ékszereket készíteni bonyolult művészet. Olyan gyönyörű ékszereket készíteni, melyek tekintettel vannak a viselőjük egészségére is, még nehezebb.

„Néha olyan, mintha a lehetetlent valósítanánk meg.” – mondta Karl

Karl és édesapja, Lars Blomdahl 1985-ben Halmstadban egy kis családi vállalkozás keretein belül kezdtek el együtt dolgozni. Az innovációjuk részben Lars orvostechnológiai hátteréből, részben pedig az akkori két fő egészségügyi aggályból, a nikkelallergia és a HIV miatti aggodalomból származott.

A konyhaasztalnál ülve fejlesztették ki az első fülbelövésre szolgáló ékszert, ami tiszta orvosi minőségű műanyagból készült, hogy biztosan, teljesen nikkelmentes legyen.

sweden03about-sfj-05_02sweden04

Az 1980-as években nem csak a nikkelallergia kockázatával kellett számolnia annak, aki a fülét ki szerette volna lyukasztatni. Lars és Karl az akkori füllyukasztási technikák fő hibáit látva úgy gondolták, hogy ki kell fejleszteni egy olyan módszert, ami elkerüli a vérrel terjedő fertőzések (például a HIV és a Hepatitis B) terjedését.

Az egészségügyet példaként véve, kifejlesztettek egy új, biztonságos és higiénikus füllyukasztási technikát, a Blomdahl Medical Füllyukasztást.

A Blomdahl vezette be elsőként a világon a steril, eldobható kazetták használatát. A kazetták a steril, fülbelövésre szolgáló fülbevalókat és fülbevaló végeket is tartalmazzák.

– A Blomdahl vezette be elsőként a világon a steril, eldobható kazetták használatát. A kazetták a steril, fülbelövésre szolgáló fülbevalókat és fülbevaló végeket is tartalmazzák.

A Blomdahl már a kezdetek óta egyszerre figyel a stílusra és a biztonságra.

Az ékszernek egyszerre kell gyönyörűnek, bőrbarátnak és egészségesnek lennie. Ez ambiciózus termékfejlesztést, precizitást és független minőségellenőrzést igényel.

„Ez nem sikerül mindenkinek. Sokan a bőrbarát tényezőt veszélyeztetik annak érdekében, hogy a költségeket alacsonyan tartsák. Ez az, amit mi soha nem fogunk megtenni.” – mondta Karl

A Blomdahl sokszor magasabb követelményeket állít fel magának, mint amit a jogszabályok megkövetelnek. Például, az orvostechnikai eszközök gyártására felállított ISO 13485 minősítést megszervezve, a standard előírásai szerint gyártja a termékeket, annak ellenére, hogy ezt a törvény nem követeli meg.

Többek között a Svédországban, Malmöben található Skane Egyetemi Kórház bőrgyógyászainak köszönhetően naprakész információval rendelkeznek a különböző anyagokról és az azokhoz kapcsolódó, a fogyasztók védelmét szolgáló törvényekről.

A nikkel és egyéb fémallergiát okozó anyagok elkerülése mellett arra is ügyelnek, hogy ne használjanak mérgező és rákkeltő anyagokat (például elkerüljék a kadmium, az ólom, a formaldehidek, a ptalátok és a biszpenol A (BPA) használatát). Ebből kifolyólag a Blomdahl ékszerek gondosan válogatott, orvosi minőségű műanyagból és tiszta, orvosi titánból készülnek.

Megfelelő emberek a megfelelő helyen- a Blomdahl ötletek sikeres kivitelezésének kulcsa

A családi vállalkozásnak 35 munkavállalója van. Az egyéni tudásukkal és elkötelezettségükkel mindannyian hozzájárulnak a vállalkozás sikereihez.

„A teljesítmény belülről fakad. Szeretjük a gyönyörű ékszereket és büszkék vagyunk arra, hogy valami mást, különlegeset tudunk alkotni. Mindig erre gondolunk, amikor egy vásárló megköszöni, hogy végre, problémamentesen képes ékszereket viselni.” mondta Nina Andersson, aki a tervezésért és termékfejlesztésért felelős.

A munkavállalók többsége nő, nagy részük anyuka és/vagy nikkelallergiában szenved. A teljes Blomdahl célcsoport többé kevésbé képviselteti magát a vállalat falain belül. Amikor új ötleteket és ékszereket tesztelnek, a munkavállalók és családtagjaik értékes visszajelzéseket adhatnak.

„ A gyerekeink és a fiatalok a legnagyobb kritikusaink, így semmi sem tölt el nagyobb örömmel minket, mint amikor ők is kedvelik a modelljeinket.” – mondta Nina

A Blomdahl termékek klasszikusak és stílusosak. A kínálatban mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illő modellt. Az apró, elegáns gyöngyök, kristályok mellett a játékos formák (például szívecskék, virágok) is fellelhetőek. A formától és színtől függetlenül, az ékszer minden egyes részének, amelyik a bőrrel közvetlen kapcsolatba kerül, garantáltan bőrbarátnak kell lennie. Ez rengeteg kézimunkát és precizitást igényel. Nézzük például a bevonatot – arany, ezüst és fekete színekben is elérhető- az ékszer csak azon részén található meg, ami nem kerül közvetlen kapcsolatba bőrével.

„ Az ékszerek világában ez nagyon különlegesnek, egyedinek számít. Azonban nagyon költséges is. Minket nap, mint nap az visz előre, hogy látjuk, hogy a munkánk fontos, nagy változást hoz sok-sok ember egészségében; ma és a jövőben is.” – mondta Karl.